Fantasio - NiteNITE
Sluit
Sluit

Komische opera in drie akten en 4 tableaus van Jacques Offenbach. Wereldpremière op 18 januari 1872 in Opéra Comique in Parijs. Libretto van Paul de Musset en Charles Nuitter, naar het gelijknamige toneelstuk van Alfred de Musset.

Fantasio is een coproductie van Opera Zuid en Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club en een samenwerking met FASHION CLASH. De opera wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels

In het kader van het Offenbach-jaar brengt Opera Zuid vanaf 19 mei 2019 Fantasio, een opera waarvan de partituur bij een brand in de Opéra Comique van Parijs in 1887 in vlammen opging en – na een niet zo professionele poging tot revival in de jaren dertig – pas in 2000 op historisch verantwoorde manier werd gereconstrueerd.

Hoewel het werk voor de hedendaagse luisteraar dus totaal nieuw is, zullen bepaalde delen uit het werk het operapubliek bekend in de oren klinken. Verschillende delen of thema’s uit het werk werden immers gerecycleerd in zijn bekendste opera Les contes d’Hoffmann. Het studentenkoor uit de eerste akte is in zijn geheel overgenomen, en het ‘leidmotief’ van de stem van Antonia’s moeder in het derde bedrijf van Les Contes d’Hoffmann, komt oorspronkelijk uit de ouverture van Fantasio.

Verhaal
Fantasio draagt verwijzingen naar grote klassiekers. Net als Hamlet in Shakespeares gelijknamig tragedie rouwt om de dood van zijn geliefde hofnar Yorick, start ook Fantasio met een rouwende prinses Elsbeth die de dood van haar geliefde hofnar Saint Jean probeert te verwerken.

Tegen die achtergrond start het verhaal van een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere wending te geven. De dood van de hofnar creëert een opportuniteit die Fantasio met beide handen grijpt. Hij bemachtigt de kleding van de nar en besluit zijn plaats in te nemen, in de hoop zo het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth.

Deze romantische komedie speelt, op typisch Offenbachiaanse wijze, tegen een achtergrond van intelligente politieke en sociale satire. Hilarische en ontroerende scènes wisselen elkaar af in een heerlijke voorstelling, die de magie van het Theater en de komische tragiek van de clown centraal stelt. Een Nederlandse wereldpremière van een negentiende-eeuwse parel, die u niet mag missen.

Opera Zuids ‘Fantasio’ is een droom van een opera

NRC Handelsblad

Fantasio streelt oor én oog

De Limburger

(...) we hebben zomaar dankzij Opera Zuid een fraaie en zeer aanstekelijke vergeten opera van Jacques Offenbach gezien

Theaterkrant

tourlist

jun
vr 21 jun 20:00
Agenda

Fantasio

Philharmonie Köln
di 18 jun 19:30
Agenda

Fantasio

Valkenburg,Openluchttheater
za 15 jun 20:00
Agenda

Fantasio

Chassé Theater Breda
do 13 jun 00:00
Agenda

Fantasio

Den Haag,Zuidstrandtheater
di 11 jun 20:15
Agenda

Fantasio

Theaters Tilburg
za 8 jun 20:00
Agenda

Fantasio

Zwolle,Zwolse Theaters - Odeon
do 6 jun 20:00
Agenda

Fantasio

Schouwburg de Domijnen,Sittard
di 4 jun 20:00
Agenda

Fantasio

Stadsschouwburg Utrecht
zo 2 jun 15:00
Agenda

Fantasio

Theater Heerlen
mei
do 30 mei 20:00
Agenda

Fantasio

Turnhout (BE),Warande
za 25 mei 20:00
Agenda

Fantasio

Maastricht,Theater aan het Vrijthof Maastricht
do 23 mei 00:00
Agenda

Fantasio

Middelburg,Zeelandtheaters
zo 19 mei 14:30
Agenda

Fantasio

Parktheater Eindhoven
vr 17 mei 19:00
Agenda

Fantasio

Parktheater Eindhoven

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.